Sarea de mare

Nu degeaba tot insist eu cu sarea de mare… Cititi si descoperiti cate beneficii are!

De fapt, între cele două tipuri de sare diferenţele nu sunt chiar atât de mari.
Ambele tipuri au aceeaşi compoziţie chimică pe care o ştim cu toţii, NaCl, adică clorura de sodiu. Diferenţele ţin mai puţin de compoziţia chimică şi mai mult de gust, culoare, textură. Bineînţeles că diferă modul de obţinere.

Sarea de mare este obţinută prin evaporarea apei de mare sau ocean. O cantitate de apă se pune într-un vas, iar când se evaporă, rămâne pe fund sarea în stare solidă. Procesarea nu este foarte complexă, aşa că rămân şi alte minerale, în cantităţi infime. Exact aceste minerale dau gustul şi culoarea, care pot să difere mult, în funcţie de apa folosită. De exemplu, sarea de mare poate să fie rozalie, gri sau neagră, în funcţie de combinaţia de minerale pe care o conţine. Bucătarii pricepuţi spun că aceste minerale dau şi un gust deosebit, care nu numai că săreaza mâncarea, dar ii conferă şi o aromă specială.

Sarea de masă este extrasă din mină. Având în vedere că depozitele de sare s-au format în urma evaporării oceanelor şi mărilor, mineralul brut are cam aceeaşi compoziţie ca şi sarea de mare. Numai că, înainte să ajungă pe rafturile magazinelor, sarea extrasă din mină trece prin procese complexe de prelucrare, menite să îndepărteze impurităţile. Ceea ce ajunge pe mesele noastre este clorură de sodiu aproape pură, fară alte minerale. În schimb, conţine câteva chimicale, menite să îi dea culoarea albă şi să împiedice formarea de bulgări.

Pe lângă faptul că dă gust  mâncării, sarea este foarte importantă şi pentru sănătate. Sodiul contribuie la menţinerea echilibrului electrolitic, ajută la funcţionarea sistemul muscular şi nervos, controlează tensiunea arterială şi acestea sunt numai câteva din funcţiile sale. Fără sodiu nu putem trăi, însă avem nevoie de foarte puţin. Foarte mulţi dintre noi consumă cantităţi mult prea mari, ceea ce poate duce la edeme, hipertensiune, boli de rinichi şi ficat.

În sarea de mare, care conţine şi alte minerale, sodiul este mai diluat. Aşa se face că sarea de mare poate să conţină sodiu în proporţie de 60%, pe când cea de masă conţine aceeşi substanţă în proporţie de 95%. Este unul din motivele pentru care sarea de mare e considerată mai sănătoasă. Dar cine a încercat-o a observat că este nevoie de o cantitate mai mare pentru a da gust, aşadar cantitatea de sodiu consumată este aceeaşi.

Şi, de fapt, nu sarea pe care o punem în mâncare este vinovată pentru excesul de sodiu, ci alimentele procesate, care conţin E-uri bazate pe această substanţă. Se estimează că peste 70% din cantitatea de sodiu consumată zilnic provine din alimente procesate. Aşa se face că ajungem să depăşim cu mult cele 1500-2400 miligrame de sodiu pe care specialiştii le recomandă într-o zi.

Sarea naturala, nerafinata, isi pastreaza nealterate toate mineralele pe care le contine si este una dintre cele mai raspandite substante din natura, insa nu poate fi folosita ca atare. Sarea de masa se foloseste cel mai des.

Aceasta este extrasa, de obicei, din minele de sare, iar in urma procesului de rafinare este saracita de multe dintre substantele pe care le contine in stare pura, in special de iod. Multe dintre sortimentele de sare care se gasesc in comert sunt “imbogatite” ulterior cu iod, pentru rolul pe care acestea il au in atenuarea efectelor iradierii.

Fabricile de sare din America, la sugestia guvernului, au inceput din anul 1920 sa puna iod in sarea destinata consumului. Aceasta masura a fost luata deoarece oamenii de stiinta au constatat ca deficitul de iod a cauzat tulburari serioase ale glandei tiroide, ce au dus aparitia hipotiroidismului. Iodul este necesar tiroidei. Organismul uman are nevoie zilnic de cel putin 225 de micrograme de iod.

Alimentele pierd in bu-catarie o mare cantitate de minerale si oligoelemente, iar sarea iodata, pe langa faptul ca este un ingredient ce contribuie la imbunatatirea gustului, ofera organismului si necesarul de iod fara de care acesta nu-si poate indeplini corect functiile. Fructele de mare contin, la randul lor iod, insa nu in cantitati suficiente. Fara iod, glanda tiroida nu-si mai poate produce hormonii si, fara ei, oamenii devin mai grasi, mai lipsiti de inteligenta si mai lenesi.

Sarea de mare contine iod

Ea este singura sare ecologica si, in acelasi timp, completa din punctul de vedere al necesitatilor omului. Este o sare neprelucrata, care se obtine direct din evaporarea apei din oceane sau mari. Sarea se aduna in tavi imense de argila, care se asaza la soare.

Apa se evapora in mod natural, lasand pe fundul recipientelor pretiosul produs bogat in calciu, magneziu sau iod. Cele mai cunoscute locuri din care se extrage sarea de mare sunt tarmurile Oceanul Atlantic, ale Marii Mediterane si ale Marii Nordului. Sarea de mare se poate strange si din bazinele maritime mai putin adanci, a caror apa se evapora sub influenta razelor de soare.

Care este cea mai buna alegere?

Sarea de masa din magazine este vaduvita prin “spalare” de mineralele pe care le contine in stare naturala si contine aditivi. Studiile stiintifice au demonstrat ca sarea ridica tensiunea arteriala si provoaca unele boli de inima. Multe persoane retin apa in organism dupa ce consuma sare de masa si, din aceasta cauza, se aleg cu mainile sau cu picioarele umflate.

Sarea de mare poate inlocui cu succes sarea de bucatarie, constituind alternativa ideala. Ea contine 80 de minerale necesare organismului uman si multi nutrienti ce ajuta la regenerarea celulelor. Daca veti folosi timp de o saptamana numai sare de mare in locul celei obisnuite, veti observa diferenta.

Persoanele care au tensiunea crescuta isi vor putea redobandi placerea pe care o ofera bucatele sarate, fara sa se mai teama ca vor avea de suferit, iar cei care nu au astfel de probleme vor putea sa previna afectiuni nedorite.

Sarea e prezenta in toate alimentele pe care le consumam, desi se stie deja ca prea multa sare nu e deloc buna pentru organism. Prea mult clorura de sodiu actioneaza asupra tensiunii arteriale si poate provoca accidente cardiovasculare, de multe ori mortale.

Sarea nu trebuie insa evitata, pentru ca rolul ei este bine determinat, iar efectele pe care le are asupra organismului atunci cand este folosita cu masura sunt benefice. Medicii recomanda un consum de sare de cel mult doua grame pe zi.

Sursa:

http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/sarea-de-mare-sau-de-masa-care-e-mai-buna.html

http://www.ecomagazin.ro/sarea-de-mare-o-solutie-ecologica-pentru-alimentatie/

Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Sarea de mare

  1. Pingback: Broccoli cu cas | Carmensita's Cuisine

  2. Pingback: Mix de paste cu ciuperci a la Carmensita | Carmensita's Cuisine

  3. Pingback: Spanac cu oua | Carmensita's Cuisine

  4. Pingback: Ficatei cu legume | Carmensita's Cuisine

  5. Pingback: Cartofi la cuptor cu rozmarin, usturoi si parmezan | Carmensita's Cuisine

  6. Pingback: Strudel cu sunca si cas | Carmensita's Cuisine

  7. Pingback: Gomboti cu peltea si gem de gutui | Carmensita's Cuisine

  8. Pingback: Salata Caprese | Carmensita's Cuisine

  9. Pingback: Mini pizza | Carmensita's Cuisine

  10. Pingback: Pizza cu sunca, ciuperci, porumb si mozzarella | Carmensita's Cuisine

  11. Pingback: Vinete cu rosii, mozzarella si busuioc | Carmensita's Cuisine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s