Arpagicul din fereastra

Arpagicul (Allium schoenoprasum) este o planta versatila care creste la fel de bine si in ghiveci, si in gradina. Este cel mai mic soi din familia cepei. Prefera soarele, un pamant mai gras si are nevoie de apa multa.

Arpagicul este o planta cu miros de ceapa, dar mai bland si mai fin. Arpagicul creste pana la o inaltime de 30 cm. Spre deosebire de ceapa, nu formeaza sub pamant bulbi mari. Doar frunzele sunt sursa aromei de ceapa. Are gust si aroma similara cepei, dar mult mai subtil si mai putin puternic. Arpagicul uscat are o aroma mult scazuta fata de cel proaspat.

Se poate pastra in frigider, in pungi de plastic, cca. o saptamana. Nu le spalati decat inainte de a le folosi, caci umezeala grabeste degradarea plantei. Iarna, arpagicul congelat poate fi folosit in mod satisfacator.

Cand infloreste, este un adevarat magnet pentru fluturi. Atunci trebuie sa-i rupi florile, de culoare albastru-violet, pentru a stimula planta sa produca frunze noi. Florile de arpagic puse in otet de vin alb, vor da acestuia o aroma delicata si o incredibila nuanta roz, numai buna pentru salata de vara.

Poate fi sadit in ghivece in perioada martie – iunie. Pentru acesta veti avea nevoie de un pamant de calitate si ceva mai multa umiditate. In timpul lunilor de iarna sunt sanse mari ca acesta sa incolteasca, daca are parte de o ingrijire atenta si mult soare.

Planteaza semintele intr-un vas cu suprafata mai mare. Firele de arpagic, foarte decorative, rasar in cateva zile si sunt bune de folosit dupa circa doua saptamani, in mancare, salate si sosuri, pentru aroma si aspect.

Utilizari culinare : Gustul subtil si placut al arpagicului il face un aditiv extrem de popular in Europa occidentala si centrala. Arpagicul proaspat, tocat marunt, este adaugat in mod frecvent supelor, tocanelor si sosurilor, mai ales cele pe baza de iaurt sau oua. Fierberea, prajirea sau coacerea distrug in buna masura aroma sa.
Desi arpagicul este folosit mai mult de unul singur decat combinat cu alte condimente, merita incercat alaturi de tarhon, patrunjel si hasmatuchi; aceasta mixtura este cunoscuta sub numele de ”fines herbes” in bucataria franceza si este folosita la aromatizarea mancarurilor reci si calde (salate, omlete, peste, pui). Fines herbes poate fi imbunatatit prin adaugarea de creson si roinita.
Nu este recomandata combinarea arpagicului cu ceapa si usturoiul, deoarece acestea vor domina aroma sa subtila.
Arpagicul este folosit in Europa centrala la aromatizarea unor varietati de branza, singur sau combinat cu alte ierburi aromate.
Cum spuneam mai sus, arpagicul este folosit proaspat, deoarece, la gatit si la uscare, isi pierde rapid aroma. Industrial, arpagicul uscat este preparat printr-un procedeu mai putin destructiv (cel de liofilizare).
Exista cateva specii inrudite cu arpagicul si folosite in bucatariile din China, Tibet si alte zone din Asia de sud-est. Aceste specii nu sunt disponibile in Europa. In China, frunzele proaspete si fin tocate de ”arpagic chinezesc” (allium tuberosum, nativ din Himalaya) sunt presarate deasupra mancarurilor pentru un plus de savoare si de decor.
In Nepal, o planta inrudita cu arpagicul ”jimbu” (allium hypsistum) este utilizata la aromatizarea mancarurilor de legume. Deosebirea este ca frunzele de jimbu pot fi utilizate si uscate, prajite in grasime pentru a-si dezvolta aroma.

 

Informatii culese de pe:

http://condimenteweb.ro/condimente/arpagic-c170

http://www.eva.ro/casa-si-familie/plante/plante-usor-de-crescut-chiar-si-in-bucataria-ta-articol-29871.html

Acest articol a fost publicat în Ierburi si mirodenii, Stiati ca... și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Arpagicul din fereastra

  1. Marie spune:

    Appreciate the new trend of acknowledging references. Way to go! Next step, writing Romanian with diacritics and it will be perfect🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s