Totul despre Piper

Piperul este unul dintre primele 3 ingrediente cele mai folosite in bucatarie. Sub forme si arome diferite, piperul era utilizat de oameni cu 4000 de ani in urma. Candva pretios precum aurul, astazi piperul se gaseste in orice bucatarie.

Piperul este obtinut din planta Piper nigrum, apartinand familiei Piperaceae, o familie de plante tropicale de aproximativ 1400 de specii. Piperul se gaseste in 4 culori: piper negru, alb, rosu si verde. Culorile difera in functie de timpul de coacere al fructelor plantei de piper si de modul in care se obtin aceste boabe. Tipurile traditionale de piper sunt cel negru si cel alb.

PIPERUL ALB. Dacă l-aţi folosit în mâncare, la sigur aţi observat că piperul alb e mai iute decât piperul negru, dar are o aromă mai slabă. Este folosit cu precădere în mâncărurile în care este necesară adăugarea iuţelii fără a afecta însă aroma sau culoarea mâncării. Se obţine prin culegerea boabelor complet coapte care sunt ţinute apoi în apă până se decojesc. Partea atât de albă este de fapt miezul fructului.

Piperul alb este potrivit pentru sosurile albe si salate, unde piperul negru ar putea altera culoarea. Poate fi adaugat in mancaruri, pentru ajustarea gustului, in ultimul moment, reusind sa mareasca iuteala fara a modifica aromele.

PIPERUL NEGRU. Cel mai popular tip de piper – piperul negru – se obţine din boabe de culoare verde culese aproape de perioada de coacere, dar înainte de a fi complet coapte. Boabele se înnegresc în timp ce sunt ţinute la uscat la temperaturi medii. Are o aromă puternică şi un gust foarte iute.

Beneficiile piperului negru:

1. E bun pentru stomac – Piperul creste nivelul secretiei de acid din stomac, ajutand astfel digestia si combatand diareea, constipatia, balonarea si crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet.

2. Ajuta la slabit – cojitele in care sunt invelite boabele de piper (si care sunt macinate o data cu ele) ajuta la dizolvarea celulelor grase si accelereaza arderile metabolice, asadar, mancarurile piperate sunt o cale buna de a scadea in greutate.

3. E benefic pentru piele– Cercetatorii londonezi au descoperit ca piperul poate ajuta la vindecarea bolii de piele numite vitiligo, o maladie care depigmenteaza portiuni din piele, facandu-le albe-rozalii. Studiile arata ca piperina, substanta care da gustul iute piperului, poate stimula pielea sa produca pigment. Aplicarea piperinei pe zonele afectate combinata cu terapia cu ultraviolete a dat rezultate mult mai bune decat orice alt tratament pentru vitiligo. In plus, piperina protejeaza pielea de efectele nocive ale expunerii in exces la radiatiile ultraviolete.

4. Combate raceala si tusea – in medicina naturista Ayurveda piperul e adaugat in tonicurile folosite pentru vindecarea racelilor si tusei, deoarece desfunda nasul si sinusurile.

5. E antibacterian – Proprietatile antibacteriene ale piperului negru ajuta organsimul sa lupte impotriva infectiilor si stopeaza proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.

6. E un bun antioxidant – Piperul (ca orice alt antioxidant) poate opri sau repara distrugerile cauzate in organism de radicalii liberi si astfel poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare si afectiuni ale ficatului.

7. Conform medicinei ayurvedice, piperul negru poate ajuta organismul sa se apere eficient de otita si cangrena, e de mare ajutor in cazuri de hernie, raguseala si pentru a trata intepaturile de insecte. In plus, se spune ca alina durerile reumatice.

8. Ajuta la tratarea astmului si a tusei convulsive.

9. Poate reduce durerile de dinti si ajuta la intretinerea sanatatii danturii.

10. Detoxifiant – Piperul te face sa transpiri si are si efect diuretic, ajutand astfel organismul sa elimine toxinele.

PIPERUL VERDE. Piperul verde şi cel negru sunt cele mai aromate tipuri. Pentru a obţine această culoare, boabele de piper se recoltează devreme şi se conservă fie prin tratare termică la temperaturi mari, fie în sare sau oţet. E mai puţin iute datorită faptului că e recoltat înainte de a se coace. Este utilizat preponderent în prepararea sosurilor pentru friptură şi grătar şi a muştarului. Se recomandă utilizarea lui în mâncărurile cu gust delicat, în care e necesar un tip de piper mai puţin iute.

PIPERUL ROŞU. Spre deosebire de celelalte tipuri de piper, cel roşu este puţin dulce. Este considerat mai iute şi mai aromat decât piperul verde si are mai mult un rol decorativ.

Iata ce probleme grave de sanatate poti preveni printr-un consum regulat de piper rosu:

1. Problemele digestive

Aparent, problemele digestive nu par a fi grave, insa nu ar trebui sa te iei dupa aceasta credinta. Tulburarile gastrointestinale pot duce la aparitia gastritei, colitei si a ulcerului peptic. Prin consumul regulat de piper rosu poti avea o digestie optima, deoarece boabele contin enzime care grabesc procesarea alimentelor, combat constipatia si detoxifica intestinele.

2. Gripa

In ultimii ani, gripele au devenit din ce in ce mai periculoase, din cauza tulpinilor virusurilor. Protejeaza-te impotriva gripei cu ajutorul piperului rosu. Acesta contine ingrediente active care contribuie la decongestionarea cailor nazale. In plus, piperul rosu contine si vitamina C, un antioxidant care te fereste de virusuri si iti intareste sistemul imunitar.

3. Ateroscleroza

Ateroscleroza reprezinta infundarea arterelor, vase de sange care transporta sangele catre inima. In cazul in care ateroscleroza nu mai poate fi prevenita, ea poate cauza cardiomiopatia ischemica si aritmia sau, mai rau, infarctul sau insuficienta cardiaca.

Piperul rosu este excelent pentru prevenirea aterosclerozei, deoarece contine compusi care anihileaza celulele adipoase de pe peretii arterelor si reduc nivelul de colesterol. Astfel, vei pastra sanatatea inimii si nu vei fi nevoita sa recurgi la tratamente de lunga durata pentru a te vindeca.

4. Cancerul

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au realizat o multime de studii cu privire la beneficiile consumului de piper rosu. Ei au aflat ca micile boabe picante pot preveni anumite tipuri de cancer, gratie unui ingredient minune: capsaicina. Este vorba despre un component activ care se regaseste si in alte alimente picante, cum sunt ardeii iuti. Capsaicina are capacitatea de a arde depozitele adipoase, dar in acelasi timp actioneaza ca un antioxidant si reduce riscul de cancer pulmonar, pancreatic sau leucemia.

5. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o tulburare a metabolismului care se caracterizeaza printr-o valoare crescuta a concentratie de zahar in sange. Cu alte cuvinte, poate sa apara daca ai o glicemie cresuta. Pentru a preveni diabetul zaharat, include in alimentatia ta piperul rosu. Acesta regleaza nivelul de zahar din sange, atunci cand este consumat cu regularitate.

Ceea ce este important sa retii este ca trebuie sa consumi piper rosu cat poti de des. Chiar si asa, de unul singur el nu va putea sa previna toate aceste probleme grave de sanatate. Este nevoie sa ai si un stil de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa.

Surse:

http://www.timpul.md/articol/piper-alb-rosu-negru-sau-verde-32007.html

http://www.realitatea.net/piperul-rosu-ce-probleme-grave-de-sanatate-previne_1123181.html

http://www.ele.ro/sanatate/tratamente-naturiste/piperul-rosu-5-probleme-grave-de-sanatate-pe-care-le-previne-4923

http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/cinci-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-piper-in-bucatarie-141809.html

http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/10-beneficii-ale-piperului-pentru-sanatatea-ta/2/OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acest articol a fost publicat în Ierburi si mirodenii, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s